fredag 10 april 2009

Sillen....

....kan man inte vara utan. Inte till Påsk och inte annars heller för den delen.
Har fixat själv, bara två sorters dock.
Svartvinbärs- och Fransk löksill, båda enligt egen fatabur.
Ett tips: Vad gör man om man inte har tillgång till vinbärsblad? Jo, man noppar av de små knopparna på grenarna (som ska bli blad), knusar dom lätt i morteln och blandar med resten ingredienserna. Passa på att stoppa ner näsan i morteln för ett lyckorus.
Något annat som man inte kan vara utan är Gubbröra á la Carlström. Mina farföräldar gjorde den, mina föräldrar likaså och jag gör den.
Jag bjuder: Finhackat hårdkokt ägg, finhackad gul lök ca 1/3 av äggens massa, rökt kaviar efter tycke, jag använder den randiga och pappa använder Ejderns, hur mycket är svårt att säga men till sju ägg tar jag 1/3 stor tub. Vispgrädde så man kan röra till en lagom fast massa.
Kan ätas vid alla tider på dygnet. På mackan, på tallriken, med sked direkt från kylskåpet, you name it.
En bit kavring, ett salladsblad och en rejäl klick gubbröra är en utmärkt entré.
Har magen svårt att klara av rå lök så spola hacket i en sil under varmt vatten en liten stund.
mvh R

3 kommentarer:

Christina sa...

Jag gör gubbröra á la Anna Bergenström, men ditt recept ska jag absolut pröva. Gubbröra är guld! MUMS!

reneesfotoblogg sa...

Christina, det är beroendeframkallande!
mvh R

Karina sa...

*slurp*...så gör vi också, men ska testa dina ingredienser nästa år.