torsdag 30 maj 2013

Tovsippa



söndag 26 maj 2013

Lite vackert....

....som omväxling!






lördag 25 maj 2013

Selektivt hörande...

... är något som flera av mig närstående lider av.
Vådan av detta är att vi nu är utan gräslök.
Precis utanför köksdörren har, förlåt hade vi en stor och saftig torva med gräslök som flitigt har använt till de färska potatisen som är ett av sommarens absoluta måsten.
Dock, frösår sig detta gräs något ofantligt så där, förlåt var gräslök över allt och alltmer där det inte skulle vara.
Mellan stenplattorna lyckades det få rot och säkert ett par kvadratmeter var det fullt med gröslök.
Häromdagen tröttnade jag på att försöka repa loss de gröna torvorna och sa till Husbonden att han nog får ta till starkare medel, typ sådant som lantbrukare får lov att handha.
Igår höll jag på att rensa i landet och upptäckte att all gräslöken antagit en gulbrun färg och alltså saligen insomnat.
Alltså, allt!
Inte bara den på utsidan landet utan även den som växte där den skulle växa!
När jag konfronterade Husbonden så såg han undrande ut och sa:
-Du sa ju att jag skulle ta bort den....eller?
Det är då jag kände för att gå in och hämta den största plasttratten samt köra in den i örat på honom och gallskrika några väl valda ord.
För övrigt så kan han fan i mig äta potätera utan gräslök i sommar!
Potäter förresten? Undrar just om han hörde att jag sa åt honom att sätta dom för några veckor sedan?

torsdag 23 maj 2013

Grålla...

...Gråpäron heter det ju egentligen.
Står farligt nära huset och är gigantiskt trots att det bara är ena halvan kvar.
Den andra halvan var vi tvungna att ta ner för några år sedan och nu är väl frågan......
Underbart vackra blommor i alla fall och de läckraste päronen om du frågar mig. Spelar ingen roll hur tjusiga namn dom har, de må vara Conferencer eller grevar av ätten Moltke, Grållan är bäst!
 

onsdag 22 maj 2013

Blommar du....

....häggdjävel?
Kanske var skomakaren som sa?
Jag har i alla fall säkert sagt det förut!

tisdag 21 maj 2013

Kattstudie




måndag 20 maj 2013

Tävling

Gissa hur stor yta av köket en magsjuk Gårdshund kan täcka med sprut-diaré?
Två gånger samma natt!
Och hur lång tid det tar att torka upp vällingen?
Hur mycket hushållspapper det går i rullar räknat?
Hur lång torktid?
Hur mycket nattsömn akterstäderskan har fått gångna natt?
Varför en Gårdshund har fått diaré?
Rätt svar på frågorna ger vinnaren en Cane-Corso, sex år gammal och ca 50 kg tung!


söndag 19 maj 2013

Klart, slut!

Våren drar sig tillbaka och lämnar plats för sommaren.....och då menar jag förhoppningsvis riktig sommar, inte den där skit-blöt-kalla årstiden som vi hade förra året.







fredag 17 maj 2013

En svunnen tid

För några år sedan hade jag en ganska stor och artrik trädgård.
Det var ett stort intressse och jag kunde åka land och rike runt för att köpa nya plantor.
Sista gången jag räknade dagliljorna t ex så var där femton olika sorter. 
En del tyckte att trädgården var såpass vacker att dom gjorde besök för att njuta.
Sedan kom sniglarna!
Äckliga, bruna och slemmiga som gjorde sitt bästa för att förstöra.
Då försvann lusten och glädjen.
Blomsterlanden har långsamt försvunnit men en del har jag ändå lyckats hålla undan för slemsäckarna och det har varit bl a Clematis.
Men, så kom då den förbannade barvintern nu på slutet och den har tagit knäcken på fyra stycken plus en massa annat, t ex den nysatta klängrosen som skulle matcha Honungsrosen och som hade fått en egen portal.
Vad ska jag nu fotografera i sommar?

Död

Död

Död

Död

Död


Död

torsdag 16 maj 2013

Vardagstankar

Vissa saker äter praktiskt taget upp en innifrån och är svåra att bli av med.
Ibland skulle jag önska att jag hade en högre makt som kunde ge mig svar på varför en del människor krälar runt på botten av den dygöl som är full av girighet och omoral.
Under mina år, och det är många har jag kunnat iaktta hur dom sticker fram sina näsor och vädrar morgonluft när dom tror att dom kan sko sig på någon annans bekostnad.
När dom tror att det finns pengar att hämta hos den gamla, ensamma, barnlösa människan som har tillgångar i form av gård eller skog, ibland båda delarna.
Hur hjälpsamma dom plötsligt blir och väldigt familjära.
En gammal släkting till mig, gravt dement för övrigt fick en köpehandling på bordet där den "hjälpsamma" skulle få köpa gården för en spottstyver.
En bekant gammal kvinna skrev testamente till förmån för en "hjälpsam" person som var en i ledet av alla de som agerade och passerade revy under hennes sista ensamma år.
Skulle kunna fortsätta med många liknande historier som utspelat sig "i sockna" men varför förmörka sin dag med en del människors sämsta sidor när det finns andra med så fina och bra egenskaper.



tisdag 14 maj 2013

Läs flera gånger och begrunda

Betänk att det sitter EU-byråkrater med skyhöga löner och ägnar sig åt nedanstående idioti!
Ytterligare ett belägg för att Sverige ska begära utträde ur EU, maktfullkomlighetens boning.

"Den här skriften, som fram till i morgon är ute på remiss, kommer om den antas att tvinga många småskaliga fröhandlare att antingen lägga ner eller leva utanför lagen.
Föreskriften kräver att de registrerar varje liten frösort hos jordbruksverket, till en kostnad av 3000 kronor, följt av en årlig avgift på 2000 kronor.
Om det var kokablad de odlade skulle det inte vara något problem. Men det är tyvärr inte fullt så lönsamt att sälja utsäde från någon ovanlig gammal skånsk löksort.
Avgifterna blir omöjliga för småföretagare som har hundratals slags frön i sortimentet, varav de flesta enskilt inte säljer för mer än någon tusenlapp om året.

Jordbruksverket kräver dessutom inte bara pengar. De vill ha utförlig skriftlig dokumentation om varje slags gröda, som om allmogen som historiskt har odlat dem har bestått av disputerade botaniker.
Ingen kommer undan byråkratin, inte heller den fröföretagare som faktiskt lyckas få ordning på både papper och pengar. Frösorterna som godkänns får bara säljas i ett visst antal gram per påse, och i en viss sammanlagd kvantitet per år.
I föreskriften slår jordbruksverket till exempel fast att mängden sålt utsäde av en viss slags sparris inte får överstiga 6,5 kilo.
Dokumentet är en parodi på byråkratisk galenskap, som man skulle kunna skratta åt om det inte vore för konsekvenserna.
När ett antal köksväxter inte längre får säljas - och därmed inte kommer att odlas - försvinner både kulinariska, kulturhistoriska och biologiska värden.
Trädgårdsodlarna får nöja sig med det torftiga sortiment som tillhandahålls av en handfull utsädesimperier. Vi får tråkigare tomater på tallriken och smaklösare sallad. Samtidigt förlorar vi genetisk back-up, som skulle vara värdefull om något hände med våra i dag vanligaste grönsaker.

Bisarrt nog är syftet med jordbruksverkets föreskrift - och EU-direktivet som den är en nitisk tolkning av - i stället att stärka den biologiska mångfalden.
I övriga Europa är det lättare tolka direktivet så.
I exempelvis Storbritannien och andra länder uppfattas det i dagsläget som olagligt att sälja icke-certifierade frön även till hobbyodlare, på grund av det nuvarande utsädesdirektivet.

Sverige valde en
självständigare väg på 90-talet, förra gången fröbyråkratin blev en symbol för Bryssels maktfullkomliga kyla. 1998, efter starka protester mot utsädesdirektivet, ändrade jordbruksministern Annika Åhnberg lagen så att den inte blev ett bekymmer för småskaliga fröföretag.
Den integriteten behövs nu igen. Det finns risker med alltför fria flöden av frön, men Jordbruksverkets föreskrift gör ingenting åt dem. Fröna kommer inte att analyseras genetiskt. Det handlar inte om att upptäcka fel och förhindra sjukdomar. Det är byråkrati för byråkratins skull.
Jordbruksverket borde samarbeta med de små fröföretagen i stället för att bestraffa dem. Om inte annat för att myndigheten även har i uppgift att göra Sverige till en "ledande matnation".

måndag 13 maj 2013

Tusen nyanser av grönt

Aldrig är väl den gröna färgen så efterlängtad och så variationsrik som just nu.
Därför har Fototrissen just det som tema denna omgång och den sponsras generöst av Castanea Vandrarhem i Gamla Stan, Stockholm.
Här kan du läsa mer om Castanea och här kan du se fler bilder på tema grön.




söndag 12 maj 2013

Vardagsreflektioner

Det var ett Viktoriaplommon från början men efter att haren skalat barken så blev det ett träd med oätliga, små, stenhårda och sura frukter. Egentligen ska det tas bort men vem har hjärta när det bjuder sådan fägring.
För övrigt anser jag att den åklagare som väcker åtal mot en äldre man i Skövde för att han knuffade ner några slynglars fötter från bussätena ÄR ETT JÄVLA ÄRKENÖT!







lördag 11 maj 2013

Uschäkta....

....men jag hittade några gamla trotjänare i trädgården som jag inte vill undanhålla er.






fredag 10 maj 2013

Var det någon som hörde skrällen......

....när våren exploderade?

torsdag 9 maj 2013

Dom är dyra i drift....

....dom fyrfota kamraterna.
För ett par veckor sedan hade ju Gårdshunden den goda smaken att sätta i sig en förpackning buljongtärningar som ledde till akutläge på Blå Stjärnan ett dygn.
Det kostade ca 8500:-!
Några dagar efter fick vi göra en operation på hans tass hos distriktveterinären till en kostnad av 2500:-.
Samma vecka hade vi inbokat kastrering av Konjak, hingsten som utfördes av vår ambulerande veterinär och det kostade 2.800:- plus ytterligare drygt 2.000:- för akut återbesök eftersom skapet (hela paketet under magen) svällde upp till en ballong.
Som en extra knorr så kastrerade vi fem hankatter ur råttfångarbrigaden och det slängde sig till 2000:-.
Till detta kan räknas några hundralappar för mediciner.
Visserligen är ju Gårdshunden försäkrad så hans kostnad stannade på 2800:- i runda slängar men strax innan betalade jag hans premie på nästan 5.000:- och har så gjort fem gånger tidigare, totalt 30.000:-.
Pittbullens försäkring är ca en tusenlapp dyrare trots att det är en del saker undantagna i den, t ex kejsarsnitt som lätt springer upp i 20.000:-, samt operationer i näs- och hals. Tilläggas kan att ett kejsarsnitt i  t ex Norge kostar en bråkdel.
Vår ambulerande veterinär är en klippa och har vettiga och humana priser och rycker ut snabbt vid akutläge.
Distriktsveterinärerna har begränsade möjligheter men för "smågrejor" som inte behöver röntgas är dom mycket bra och har också dom humana priser.
Sedan har vi då "dom stora" som i praktiken styrs, tillsammans med en massa zoo-affärer av tre stora bolag och som kan sätta precis vilka priser som helst.
Priserna går upp hela tiden och därmed försäkringspremierna.
Kanske något att iaktta för den som tänker sig köpa hund, den blir "dyr" och kan bli ännu dyrare om man köper en oregistrerad (SKK), importerad (insmugglad) som ofta är behäftad med sjukdomar av allehanda slag.

onsdag 8 maj 2013

Livet på landet.....

...medför ibland både oväntade och obehagliga saker som aldrig skulle hända för stadsbor.
I går kväll, precis när korsordet var slut och sömnen hade tagit över så vaknade jag med ett ryck av att som jag tyckte, någon gallskrek utanför fönstret.
Kom strax underfund med att det var någon som hade bromsat så häftigt nere på vägen men eftersom jag inte hört någon krasch eller smäll så antog jag att det var bilburen ungdom som börjat sina trafiklekar och försökte komma till ro igen och dämpa det bultande hjärtat.
Jag tänkte också att det inte var anledning till oro eftersom vi inte har några hästar ute på natten ännu. Man vet ju aldrig på sommaren vad dom kan hitta på om stängslet skulle bli nerrivet av t ex en älg.
Dessutom kör bilisterna som biltjuvar dagtid och som jagade biltjuvar nattetid.
Alltnog, efter att ha löst ytterligare korsord och slutligen somnat så vrålade Gårdshunden igång livligt påhejad av Pittbullen.
Det tar en stund att orientera sig, att få på kläder och förpassa sig ut i köket för att kolla vad som står på samtidigt som skällandet ökar i styrka och mycket hinner passera i huvudet.
Slänger ett öga på klockan, kvart i ett, kolsvart utanför, Husbonden endast i klädd kallingar med lite vida ben, ser mest ut som en liten kjol, ganska söt.
Väl medvetna om vad som hände paret i Långared inte långt härifrån och som blev brutalt mördade så ser jag på honom att han är på väg att hämta bössan men så ser jag ett ficklampsljus vid dörren och jag knackar på rutan.
En mansröst ropar något om ett rådjur och då kan jag relatera till vad jag tidigare hört.
Husbonden öppnar och mannen, som tydligen är jägare har spårat upp det påkörda djuret och avlivat det. Eftersom det skett på våra marker så ska det lämnas över men rådjurskött, dessutom skadat kan vi leva utan så han fick behålla det.
Sedan undrar jag om det inte kunde ha väntat tills morgonen?
Rådjuret var ju avlivat och skulle väl knappast smita!
Sedan var det till att koka sig lite välling för att lugna magen, lösa lite korsord för att lugna hjärnan så framåt tretiden var lugnet återställt.
Sova igen den förlorade tiden?
Icke, klockan sex vaknar man pigg och nyter!

söndag 5 maj 2013

Några vårblommor i min trädgård långt om länge

Lungört

Scilla

Scilla

Anemone Nemorosa

lördag 4 maj 2013

Ibland blir man glad....

....och tänker att det nog finns hopp för mänskligheten i alla fall.
Igår var jag på Evert Taubes muséum.
För den som inte vet så ligger det på Liseberg i Göteborg.
Det hamnade där efter att Gröna lund tackat nej till erbjudandet som Per Taube gav.
Och det ska vi här omkring vara evigt tacksamma för.
Eftersom jag är av den årgången som praktiskt taget är uppvuxen med Everts sånger och melodier i en musicerande släkt så var det extra intressant.
Som ett kuriosa så rappade pappas kusin "Kungen av Kina" vid 93 års ålder.
Men det var inte det utan mera kontakten med guiderna, ungdomarna som jobbade på muséet som gjorde mig och vännen glada.
Vi var ganska ensamma därinne för det pågick en trädgårdsmässa på utsidan och utan att lotsa oss runt och mala på med fakta så dök dom upp då och då och startade små diskussioner om Everts liv.
För visst kan man tillföra ett och annat, inte tvärsäkra fakta men anekdoter om Evert som man hört genom åren.
Jag saknade t ex. Marianne Greenwood bland utställningsmaterialet.
Alltnog, i sista rummet var temat "I Roslagens famn" eller "Calle Schewens vals" och mot slutet så kom tre guider in för att liksom knyta ihop säcken och förhöra sig om att vi hade haft nöje av visiten.
Jag yttrade i förbigående att man nog kände för att ta en svängom och det ena ordet gav det andra och den ca 20-årige killen sa att han kunde dansa vals så ville jag så.......
Så där tog vi oss en svängom till tonerna av Calle Schewen, den unga pojken och den "gamla tanten" och jag blev varm i hjärtat och mådde bra hela dagen och gör det fortfarande.
Om inte för att dansa så missa inte muséet när ni är i Göteborg, det är en upplevelse, en resa med Evert Taube från Vinga, över världen och som slutar i Roslagens famn.


onsdag 1 maj 2013

Bara en enda ros ....

.... på ett evigt klänge.....