tisdag 14 maj 2013

Läs flera gånger och begrunda

Betänk att det sitter EU-byråkrater med skyhöga löner och ägnar sig åt nedanstående idioti!
Ytterligare ett belägg för att Sverige ska begära utträde ur EU, maktfullkomlighetens boning.

"Den här skriften, som fram till i morgon är ute på remiss, kommer om den antas att tvinga många småskaliga fröhandlare att antingen lägga ner eller leva utanför lagen.
Föreskriften kräver att de registrerar varje liten frösort hos jordbruksverket, till en kostnad av 3000 kronor, följt av en årlig avgift på 2000 kronor.
Om det var kokablad de odlade skulle det inte vara något problem. Men det är tyvärr inte fullt så lönsamt att sälja utsäde från någon ovanlig gammal skånsk löksort.
Avgifterna blir omöjliga för småföretagare som har hundratals slags frön i sortimentet, varav de flesta enskilt inte säljer för mer än någon tusenlapp om året.

Jordbruksverket kräver dessutom inte bara pengar. De vill ha utförlig skriftlig dokumentation om varje slags gröda, som om allmogen som historiskt har odlat dem har bestått av disputerade botaniker.
Ingen kommer undan byråkratin, inte heller den fröföretagare som faktiskt lyckas få ordning på både papper och pengar. Frösorterna som godkänns får bara säljas i ett visst antal gram per påse, och i en viss sammanlagd kvantitet per år.
I föreskriften slår jordbruksverket till exempel fast att mängden sålt utsäde av en viss slags sparris inte får överstiga 6,5 kilo.
Dokumentet är en parodi på byråkratisk galenskap, som man skulle kunna skratta åt om det inte vore för konsekvenserna.
När ett antal köksväxter inte längre får säljas - och därmed inte kommer att odlas - försvinner både kulinariska, kulturhistoriska och biologiska värden.
Trädgårdsodlarna får nöja sig med det torftiga sortiment som tillhandahålls av en handfull utsädesimperier. Vi får tråkigare tomater på tallriken och smaklösare sallad. Samtidigt förlorar vi genetisk back-up, som skulle vara värdefull om något hände med våra i dag vanligaste grönsaker.

Bisarrt nog är syftet med jordbruksverkets föreskrift - och EU-direktivet som den är en nitisk tolkning av - i stället att stärka den biologiska mångfalden.
I övriga Europa är det lättare tolka direktivet så.
I exempelvis Storbritannien och andra länder uppfattas det i dagsläget som olagligt att sälja icke-certifierade frön även till hobbyodlare, på grund av det nuvarande utsädesdirektivet.

Sverige valde en
självständigare väg på 90-talet, förra gången fröbyråkratin blev en symbol för Bryssels maktfullkomliga kyla. 1998, efter starka protester mot utsädesdirektivet, ändrade jordbruksministern Annika Åhnberg lagen så att den inte blev ett bekymmer för småskaliga fröföretag.
Den integriteten behövs nu igen. Det finns risker med alltför fria flöden av frön, men Jordbruksverkets föreskrift gör ingenting åt dem. Fröna kommer inte att analyseras genetiskt. Det handlar inte om att upptäcka fel och förhindra sjukdomar. Det är byråkrati för byråkratins skull.
Jordbruksverket borde samarbeta med de små fröföretagen i stället för att bestraffa dem. Om inte annat för att myndigheten även har i uppgift att göra Sverige till en "ledande matnation".

4 kommentarer:

Rajson sa...

Man känner sig maktlös i denna idioti. Undrar hur många miljoner det har kostat att fudera ut detta!?
Jag skulle kunna skriva en lång lista på liknade idioti inom mitt område. Jag och mina jordbrukande patienter brukar tävla om vilka som kommer på fläst.
Det som gör mig mest förbannad är att Sverige oftast ska vara "bror duktig-bäst i klassen" Man inför inte bara det som bestämts utan man hittar på en spets på idiotin så att det bli ännu rångligare!
Jag bryter dagligen mot ett antal idiotiska bestämmelser. Skulle ng klaga så kan jag sluta pch sätta en lapp på dörren, men den fördelen har ju inte alla!?

reneesfotoblogg sa...

Rajson: Jag är glad att jag inte längre har företag och att jag hade vett att kliva av i tid för jag känner så väl igen din frustration. Nu är det tretton år sedan och jag vaknar med ett leende på läpparna varje morgon och tänker: en dag till utan att behöva fäktas med byråkratin.
Och Husbonden blir friare och friare från EU-raseriet, nu är det bara ett nytt stall som ska till i sommar eftersom det gamla är 10 cm för lågt i tak.
Sedan kan dom hoppa åt h-e! Byråkraterna alltså!

Den där tjockisen sa...

Läskigt! Och det där har man inte ens hört talas om. Alltså om man som jag bor mitt i stan och jobbar med helt onaturliga saker...
Alla måste ju förstå att det där är ett hot mot mångfalden av utsäde och att gamla icke högproducerande fröer kommer att försvinna helt. Vem ska sälja dem? Vilka hobbyentusiaster har råd att betala 3000 kronor för att få sälja frön?

reneesfotoblogg sa...

Svartabörshandel värre än knarkhandeln kanske?