torsdag 9 maj 2013

Dom är dyra i drift....

....dom fyrfota kamraterna.
För ett par veckor sedan hade ju Gårdshunden den goda smaken att sätta i sig en förpackning buljongtärningar som ledde till akutläge på Blå Stjärnan ett dygn.
Det kostade ca 8500:-!
Några dagar efter fick vi göra en operation på hans tass hos distriktveterinären till en kostnad av 2500:-.
Samma vecka hade vi inbokat kastrering av Konjak, hingsten som utfördes av vår ambulerande veterinär och det kostade 2.800:- plus ytterligare drygt 2.000:- för akut återbesök eftersom skapet (hela paketet under magen) svällde upp till en ballong.
Som en extra knorr så kastrerade vi fem hankatter ur råttfångarbrigaden och det slängde sig till 2000:-.
Till detta kan räknas några hundralappar för mediciner.
Visserligen är ju Gårdshunden försäkrad så hans kostnad stannade på 2800:- i runda slängar men strax innan betalade jag hans premie på nästan 5.000:- och har så gjort fem gånger tidigare, totalt 30.000:-.
Pittbullens försäkring är ca en tusenlapp dyrare trots att det är en del saker undantagna i den, t ex kejsarsnitt som lätt springer upp i 20.000:-, samt operationer i näs- och hals. Tilläggas kan att ett kejsarsnitt i  t ex Norge kostar en bråkdel.
Vår ambulerande veterinär är en klippa och har vettiga och humana priser och rycker ut snabbt vid akutläge.
Distriktsveterinärerna har begränsade möjligheter men för "smågrejor" som inte behöver röntgas är dom mycket bra och har också dom humana priser.
Sedan har vi då "dom stora" som i praktiken styrs, tillsammans med en massa zoo-affärer av tre stora bolag och som kan sätta precis vilka priser som helst.
Priserna går upp hela tiden och därmed försäkringspremierna.
Kanske något att iaktta för den som tänker sig köpa hund, den blir "dyr" och kan bli ännu dyrare om man köper en oregistrerad (SKK), importerad (insmugglad) som ofta är behäftad med sjukdomar av allehanda slag.

Inga kommentarer: