måndag 4 januari 2010

I andra tankar

Inte ofta kokar jag risgrynsgröt men till julhelgerna vill vi ha.
Det liksom lägger locket på julmaten.
Igår skulle jag till.
Satte en 5-liters kastrull på spisen mest för att den stod längst fram i grytlådan.
Grötrispaketen föreföll inte så stor så utan att tänka hällde jag i allt.
Grötris sväller !
Ända in i vassen kan jag meddela!
Över alla bräddar!
Kastrullen räckte inte till!
Och mjölk går det år i mängder att späda med.
Närmare bestämt tre-fyra liter.
Inte vet jag om frusen gröt är så särskilt gott, men någonstans måste jag ju göra av geggan, så jag har lagt tre förpackningar i frysen.
Synd att tomten redan jobbat färdigt annars kunde han fått ett par liter.
Imorgon ska jag göra några risgryndspuddingar också.
Och lite ris á la malta är ju alltid gott!
Någon som har något annat förslag på vad man kan göra av risgrynsgröt?
Utom med kanel och socker för det har vi ätit ett antal gånger.
Behöver nog inte koka någon gröt till nästa jul.
Kan säkert ta den i frysen.
mvh R

13 kommentarer:

bakom berget sa...

Ha,ha,ha,ha,ha.ha.........Du e fan inte klok!!! Jag skrattar så jag har ont i magen...Jaa, de e ju gott med tomtegröt! Prova om inte hunden vill ha lite!
Eller kanske hästarna??
Hej från Åsa.

Anonym sa...

Man kan ha havregrynsgröt i bröd, kanske det går lika bra med risgrynsgröt?

/ Blå Ängel

nillas liv på pinnen sa...

Sy axelvaddar! Det ska vara modernt nu igen har jag hört.
Gröten som fyllning då, alltså.

em sa...

I bröd kan man gömma det mesta.

Vanligt ris går utmärkt att frysa, då borde det gå med gröten - så slipper du koka nästa år!
Margaretha

reneesfotoblogg sa...

Kära vänner!
jag har räknat ut vad jag ska göra med resterande gröt.
Jag ska paketera nogsamt och skicka en liten slatt var till mina bloggläsare så blir dom så glada så.
Resten ska jag bre ut i ugnen och torka så blir det (hoppas jag) riskakor.
Gud vad fiffig jag är!
mvh R

Lisette sa...

Jag ser med glädje fram emot mitt postpaket :))) Du har väl fotograferat? Det är ju den optimala illustrationen till den gamla sagan om "Sötgröten" som jag läste när jag var liten. Hohohihi! Du är om möjligt ännu knasigare än jag! Men fiffig! Kan du skicka med en riskaka också i paketet, tack?!

reneesfotoblogg sa...

En dag kanske det ligger en riskaka i din brevlåda, då vet du vem som passerat förbi!
mvh R

DDT sa...

I kåldolmar ska det vara risgrynsgröt. Och sedan gissar jag att det fungerar jättebra att använda den som konstsnö på fönstren. Kreativt och tötåligt. Ta gärna en bild och visa hur det blev.

reneesfotoblogg sa...

Kåldolmar det köper jag direkt, allt som har med mat att göra men konstsnö uppe på den naturliga njae....
mvh R
Ps Risgrynspuddingarna blev läckra med russin och kardemumma och så lite vispgrädde.Ds

em sa...

Nu minns jag plötsligt att det är risgrynsgröt (eller nå't ditåt) som fyllning i karelska piroger - som ska ätat med äggsmör! De är faktiskt goda, om man inte äter dem morgon middag kväll som jag gjorde en gång i min ungdom.
Margaretha
som nog har recept nå'nstans om du inte hittar det på nätet förståss.

reneesfotoblogg sa...

Piroger och äggsmör!
Det vattnas må jag säga!
Inte för att jag vet vad äggsmör är får något men detta tarvar googling!
mvh R

em sa...

Det finns massor med recept på nätet, de här två verkar bra,
http://www.godmiddag.se/visarecept.asp?ReceptID=233

http://www.kokaihop.se/recept/karelska-piroger

dessutom har den första en bra bild på de färdoga pirogerna.
Jag har till och med en pirogkavel - tror jag får göra en sats. En liten sats - när jag var i Österbotten bakade vi flera hundra i en vedeldad ugn, det blev i mesta laget.
Margaretha

reneesfotoblogg sa...

Tack för tipset Margaretha.
mvh R