fredag 2 januari 2009

Matuppror....

......har jag gjort tidigare i en annan blogg och på ett annat forum men nu gör jag det igen med anledning av följande:
Mamma (85) ramlade på damsugaren och bröt lårbenet första maj i år. Det blev ett trauma för henne eftersom hon aldrig varit särskilt sjuk, är en mycket livlig och aktiv människa som sköter två hus med tillhörande trädgårdar etc. etc. (tillsammans med pappa också 85) också plötsligt hade hon ingen kontroll och kunde inte röra sig som hon ville.
Alltnog hon hamnade på Högsbo sjukhem för rehabilitering med adekvat behandling, inga anmärkningar på det MEN VILKEN DJÄVLA (ursäkta) MAT!!!!
Inga grönsaker, ingen frukt och miniportioner utan något som helst näringsvärde.
Mamma och pappa äter god husmanskost med massor av grönsaker. Storhandlar fisk och fryser in. Snackar om antioxidanter och vitaminer hit och dit.
Tre skedar potatismos, tre skivor grå fläskkorv i storlek som en femkrona och två broccollibitar som halva mitt lillfinger plus en klick senap. Till efterrätt två bitar obestämbar frukt från konservburk med en skvätt mjölk på. Vatten.
Det var lunchen en dag jag var där på besök.
Och jag lovar att alla andra dagar jag var där så var det lika ynkligt.
Mamma är en liten dam på femtio kilo men hon var mindre när hon kom därifrån.
Nu är saken den att hon måste göra en operation till för det förefaller som om spikarna inte sitter som dom ska i lårbenet och man väljer att byta höftled.
Då kommer hon att hamna på Högsbo Sjukhem i Göteborg igen!
Kan någon enda människa förklara för mig varför man serverar så erbarmelig mat till gamla människor som ju ändå är där för rehabilitering? Det är ju meningen att dom ska hämta krafter och komma hem igen.
Jag tog kontakt med Camilla Sparring i Svärdsjö som driver ett matuppror helt enkelt och jag vill uppmana alla att gå in på hennes sida och skriva under och stötta henne.
Hon ägnar stora delar av sitt liv åt att försöka förändra kommunernas och landstingens idioti/snikenhet med storkök och mat som fraktas hundratals mil.
SKRIV PÅ MATUPPRORET!
Rätt som det är så är man själv i situationenen där man måste hålla tillgodo med vad som bjuds och inte har någon möjlighet att påverka. PÅVERKA NU!
mvh R

6 kommentarer:

em sa...

Det är skrämmande! Och det har blivit sämre med åren - i alla fall i mitt landsting. På 90-talet fick jag jättegod vegetarisk mat när jag låg på sjukhus, men icke längre. Senast jag låg inne försökte de prångla ut räkor till mig. Jag vet att det finns de som anser att fisk och kyckling är vegetariskt men på ett sjukhus borde man veta bättre! Men vad 17 gör man? Är man sjuk och gammal orkar man inte alltid protestera.
Margaretha

reneesfotoblogg sa...

Tack Margaretha!
Hoppas du skriver på upproret så vi får en ändring.
mvh R

Christina sa...

Jag skrev på direkt, min mamma ser inte skymten av en grönsak på det äldreboendet där hon befinner sig.

Tack för initiativet!!!

Panter sa...

Det är för eländigt. Har skrivit på.

Karina sa...

Jag ska skriva på...kommer att inte bli lätt för oss som inte äter kött. Martins mamma äter inte kött och där är kosten inte dirket varierande och god. Ska dit nån dag och lära de....

Kram

reneesfotoblogg sa...

TAck all som skriver på!
Sprid det gärna vidare så att det tar ordentlig fart!
mvh R