söndag 12 augusti 2012

Tänker du köpa hund?

Läs detta först!
Fransk Bulldogg har gått upp till sextonde plats i popularitet.
På Blocket dräller det av frallor utan stamtavla.
En valp av denna ras kostar minst 18.000:- om man köper från en registrerad kennel. 
En seriös uppfödare följer SKK:s riktlinjer och man har som köpare garanti för att allt står rätt till.
En oregistrerad valp utan stamtavla kostar upp till 15.000:- och man har inga garantier.
Dom som köper den "billigare" valpen får faktiskt skylla sig själv och har inget att hämta om det visar sig att hunden måste avlivas på grund av dolda fel.
Detta gäller naturligtvis inte bara frallor utan alla raser.
Att hunden är registrerad i Jordbruksverket, som det så ofta står i annonserna betyder alltså ingenting och förebygger på inget sätt oseriös avel.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns otroligt mycket girighet bland en del uppfödare, dock inte alla men man får verkligen kolla upp och inte falla för ett bra pris. Jag har en ganska frisk ras men populär och det är ju med en fälla. Man får helt enkelt vara lite "jobbig" och ställa krav för man skall ha sin livskamrat länge förhoppningsvis och det kan bli dyrt att köpa en billig hund.
Mia

reneesfotoblogg sa...

Mia: Dessvärre finns det också bland s.k. seriösa uppfödare några som inte ser till rasens sundhet utan kör på. Många valpar=mycket kosing!

Anonym sa...

Jo det var lite det jag menade att det är så himla mycket buisness i branschen. Det låter alltid så bra i början och uppfödarna kollar osv men det är alltid pengar i sista änden, ingen vill ha en massa valpar kvar hemma...Så seriös kan ju vara lite svårtolkat men förhoppningsvis kan man se igenom det.
Mia

Ninna sa...

Har själv en bordercollie - med en stamtavla lång som en kilometer. Men eftersom hennes föräldrar inte vallat kan hon inte registreras. Hon är dock lika rasren för det, även om hon "bara" är registrerad i jordbruksverket. Men naturligtvis håller jag med dig, det förekommer alldeles för mycket oseriös avel. Inte minst på blandraser med tre eller fyra olika raser - per förälder.
Kan ju bara säga att jag kände min hunds pappa MYCKET VÄL - och även träffat mamman Hade jag sälv velat valla hade det varit en annan sak. Nu tänkte jag mig lydnad och ev agility. Ett pajat knä satte tyvärr stopp för de planerna...

reneesfotoblogg sa...

Ninna: Med stamtavla så vet man ju vad som ligger i generna. Trodde faktiskt att alla border vallade men där fick jag lära mig något nytt. Kan tänka mig att rasen blev överpoppulär när hunden Turbo var synlig titt som tätt på TV. Kanske inte var så bra för rasen.

Ninna sa...

Det finns väl en och annan som vansläktas. Tack och lov - annars hade jag aldrig fått världens smartaste hund!
Det var dock meningen att åtminstone hennes pappa skulle valla - varför han tillbringade halva sitt liv fastbunden i ladugården hos korna. Andra halvan av sitt liv hade han det bra - utan att valla...

Martin sa...

Det är klurigt de där med att köpa hund