söndag 10 maj 2015

Historens vingslag....

Häromdagen rotade jag efter några "hästpapper" hittade ett dokument som jag flera gånger under åren undrat var det tagit vägen.
I mitt andra liv hade jag egen ridhäst.
Han hette Jupiter, var halvarab och för det mesta vit. Avblekbar skimmel kallas det.
Alltnog, han var 1,70 i mankhöjd och första gången jag skulle sitta upp på honom använde jag en pall för säkerhets skull.
För dom som undrar så kan jag tala om att på den tiden var jag hyfsat smal och smidig.
Hans anor var dokumenterade på den språngsedel som medföljde vid köpet och han var av mycket ädel börd, hans far var den första arabhingsten (Jager) som fanns i hästsverige.
Namn som Caroline Gyllenkrok och Arvid Aaby Ericsson, mycket välkända och prominenta namn för tiden har undertecknat språngsedeln men så upptäckte jag ett namn som jag inte observerat förut, nämligen Mary Stephens.
Och här gör sig historien verkligen påmind.
Husebyskandalen!
Systrarna Stephens!
Prins Carl!
En jätteskandal för inte allt för länge sedan som slutade med fängelse för vissa, omyndigförklaring för Florence Stephen som hade ärvt godset Huseby och en knäpp på näsan för prinsen (han kunde ju inte veta att hans kompisar lurat skjortan av ungmön Florence) .
Huseby är en fantastisk anläggning och väl värt ett besök, jag har varit där ett par gånger och som idag ägs av staten.
Tilläggas kan att Mary Stephen var inte på något sätt inblandad. Hon hade ärvt ett annat gods som hon drev med den äran. Den tredje systern, Maggie ärvde och bebodde ytterligare ett gods.
Alla tre var ogifta och barnlösa.

PS. På baksidan språngsedeln kan man följa min hästs anor tillbaka till år 1817 eftersom araber har sluten stambok och ägarna har varit egyptiska prinsar bl a. så även där gör sig historien påmind.DS4 kommentarer:

Anonym sa...

Så roligt att se en gammal språngsedel igen! Har nog någon i mina gömmor också.
Irene

reneesfotoblogg sa...

Irene: Det väcker minnen till liv och inte minst sätter fantasin igång och man blir lite nyfiken på de olika människornas öden. Tur att man kan Googla!

DDT sa...

Men nej… nu blev jag ju helt sjukt nyfiken. Och det har jag inte alls tid med. Det där vill jag läsa mer om. Fast jag inte ens borde vara här just nu. Jag borde jobba. Dessa svåra val!

reneesfotoblogg sa...

Denna där: Ber om utsäkt, det var inte alls meningen att störa men när du har tid så läs gärna om systrarna på Huseby, faktiskt ganska spännande.