torsdag 27 mars 2014

Det strävsamma...

....gamla paret på Livered kommer åter varje år.
Jag undrar varför det bara är dom två som återvänder.
Vart tar ungarna vägen? Varför återvänder inte dom till den plats där dom sett dagens ljus?
Eller är det så att dom andra paren som häckar vid andra sjöar runt omkring i bygden är släkt med dessa? Viktiga frågor!
9 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

Det är ju känt att flyttfåglar uppsöker samma plats år efter år. Vart ungarna tar vägen är inte lätt att veta. Uppsöker sina egna boplatser - naturligtvis, så enkelt? Ähh.

reneesfotoblogg sa...

Men då uppstår nästa fråga: Vem anpassar sig till vem när han/hon hittat den han/hon ska tillbringa resten av livet med. Bestämmer hanen var boplatsen ska vara i fortsättningen eller är det honan?

Den där tjockisen sa...

Som alltid när det handlar om viktiga frågor har jag ingen aning om svaret. Tyvärr. Men bilderna är ljuvliga.
Min gissning är dock att ungarna gör som ungar brukar göra, drar till Stockholm och bor i tredje hand för ockerhyra... Eller jobbar på pub i London. Men det är bara en teori...

reneesfotoblogg sa...

Eller möjligen vikarierar som stork.....

Nette Cecilia sa...

Helt underbara färger i dina bilder .Jag har också haft samma undran om vart barnen tar vägen kanske hittar dom någon efter vägen som dom följer med ,trevlig helg ,Nette

Anonym sa...

Jag blir på gott humör bara jag tänker på tranungar! Luddiga, småstressat uppräta när de ska hasta undan, man måste bara bli glad av att se dem.
Men vart sjuttsingen de tar vägen, ja det vet jag inte.
Irene

reneesfotoblogg sa...

Om man betänker att det idag är runt tjugotusen tranor vid Hornborgasjön och varje par ska ha en egen sjö att häcka vid så går det åt många sjöar. Kanske just därför dom kommer hit.

Mian sa...

Underbara bilder. Fantastiska färger och skön stämning.
Måste kolla närmare med Jan, angående dina viktiga frågor.
Det gamla paret har första tjing på häckplatsen och då får vackert ungarna fixa en egen lya... :-)

reneesfotoblogg sa...

Mian: Eftersom dom är monogama så kan man ju undra vem som bestämmer var dom ska bo, honan eller hanen. Vid vilken ålder bildar dom par? Försvinner alla paren från Hornborgasjön eller häckar några där?