måndag 5 augusti 2013

Jag undrar......

....om vi har råd att låta några få människors utsikt bestämma om vi ska ha vindkraftverk?
Jag har full förståelse om man är orolig för värdeminskning på sitt hus om det byggs vindkraftverk i närheten eller om man tycker att naturen förfulas, men då undrar jag hur det ser ut i Tjernobyl och i Japan där dom sista kärnkraftskatastroferna hände?
Vi vill gärna tro, här i vår lilla ankdamm att vi inte behöver vara oroliga för säkerheten i våra kärnkraftverk lika förbannat höll det på att bli en härdsmälta några mil här ifrån för att någon glömt en dammsugare.
Hela världen är full av kraftverk, nedslitna, illa skötta och byggda på lösan sand eller i jordbävningsområden och frågan är inte OM utan NÄR!
Belackarna påstår att det är oekonomiskt med vindkraft men det är inte det som är syftet som jag ser det, utan en renare jord.
Det är möjligt att några större rovfåglar kan komma till skada av vingarna men just nu har man konstaterat att örnarna förökar sig inte alls som dom ska och det kan ju näppeligen bero på de få vindkraftverk vi har.
I grannkommunen reser sig ett tiotal vingburna pelare högt uppe på bergen över själva samhället och jag har inte hört att någon har haft klagomål av någon art.
För övrigt är Västra Götaland den del av Sverige som har flest vindmöllor.
Det finns en annan positiv aspekt också, nämligen att när vindkraftverken har tjänat ut och vi förhoppningsvis har fått något bättre så är det en lätt och helt ofarlig procedur att ta ner dom. Naturen lämnas utan spår och inget giftigt avfall att gömma undan.
Jan Eliasson sa: "I livet finns det ofta en plan B, men det finns ingen planet B!"

PS. Jag respekterar dom som har en annan mening och förstår om man inte vill ha mastodonterna i sin omedelbara närhet. Sverige är ett glesbefolkat land och det finns gott om platser att placera vindkraftverk och jättesolpaneler utan att det inverkar i någon större grad i människors liv. Som jag ser det så är det bråttom, mycket bråttom!  Som sagt vi har bara denna planeten. DS.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer med föregående talare!
Irene

STENGUSTAV sa...

så sant som de va sagt.

Ninna sa...

Håller just på att få 6 stycken vindkraftverk mitt i utsikten. Och nej, jag tycker inte att de stör. Då störs vi betydligt mer av motorvägen.

Rajson sa...

I början när de dök upp såg jag dom tydligt. Nu tänker jag inte på dom men har ju ingen inom synfältet.
Kan de bidra med att vi slipper el från kolkraft ody är jag nöjd.
Här runt Lidköping lär det vara rekordmånga trots att militärflyget vill ta ner dessa.

Lena sa...

Jag ser tre från mitt köksfönster och störs inte det minsta. Väldigt sällan hör jag det som är närmast, men störande, nä.
Jag förstår inte heller dem som är emot, när det finns så många skäl för.