tisdag 25 september 2012

Skomakare bliv vid din läst

"Konstnärlig ledare som ofta används inom scenkonst men som även återfinns inom andra konstarter. Titeln syftar på en person i chefsposition som har övergripande ansvar för det konstnärliga arbetet inom organisationen."

Detta citerat med tanke på Kulturhuset vars konstnärlige ledare beslutade att TinTin-serieböckerna skulle försvinna från hyllorna.
Att han dessutom vid en intervju lyckades klämma in ordet fördjupa i olika former ungefär vart tredje ord i varje mening får mig att undra över hans kompetens.
Ung, oerfaren och alls inte utbildad för att bedöma huruvida barn utvecklas på det ena eller andra sättet genom att läsa t ex Tin Tin eller för den delen Emil.
Astrid Lindgren utmålar ju, om man ska vara realist torpare och bönder som ganska outbildade (vilket dom säkert var vid den tiden) och gamla människor (på fattigstugan) som en grupp lallande och dementa personer.
Den nya världens innevånare har beskrivits som blodtörstiga vildar vars enda nöje var att skalpera och ha ihjäl nybyggarna i snart sagt varenda Vildavästern-äventyr. Även Vilhelm Moberg beskrev detta i en av "böckerna". 
Vem har inte lekt "Indianer och Kåbåjser"?
Jag har det, men inte har jag fortsatt med det i vuxen ålder.
Gamla testamentet i Bibeln ska vi bara inte tala om i fråga om våld, homofobi och gud vet vad. Klart olämplig för barn skulle jag säga.

Uppdatering:Kulturhuset har gjort en kovändning och tagit tillbaka beslutet! 
 
  

Inga kommentarer: