söndag 22 juli 2012

Ekvationen går inte ihop

Varje år bombarderas vi med information om bärplockare som blivit mer eller mindre lurade att komma hit. Bärhandlarna begär tillstånd och myndigheterna beviljar.
I år kom det dubbelt så många som förra året.
Och precis som alla föregående år så far plockarna illa.
Det finns inga bär att plocka, dom lever under spartanska förhållanden och har knappt tak över huvudet och när dom sedan ska ta sig hem igen så har dom inga pengar till resan.
Många kommer hem till skulder för dom har lånat till resan hit, gud vet av vem.
Inte missunnar jag bulgarer, thailändare och vad det nu vara månde att komma hit och tjäna pengar men att bli grundlurade på detta viset och det med statens goda minne är inte acceptabelt och jag undrar: vad är det tjänstemännen som beviljar tillstånden inte begriper och hur kan det få fortgå år efter år?
Och varför kan inte alla arbetslösa svenska ungdomar som det ylas över för jämnan plocka bären?
När jag nu ändå är inne på ämnet så undrar jag varför skogsbolagen inte på något vis kan få folk, utan hela tiden måste förlita sig på invandrad arbetskraft.
Inte är det några svenskar som plockar jordgubbar heller.
På de allra flesta grönsaksodlingar finns inte en svensk anställd.
Som sagt ekvationen går inte ihop för mig och ändå var jag på mattelektionerna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förde samma resonemang med maken vid frukostbordet härom morgonen men inte heller han hade svar på dessa frågor. Då är vi i alla fall tre som inte begriper.
Irene

reneesfotoblogg sa...

Irene: Tror det är ofantligt många fler som tycker som vi och inget förstår. Man gör som vi, gruffar över det vid köksbordet och sedan händer inget mer utan det fortgår. Det hörs inte till maktens boningar och de statliga tjänstemännen är dessutom stendöva. Det är man om man har tillräckligt bra betalt.