fredag 4 november 2011

Ballongen som sprack

För två år sedan, strax före jul så var drevet igång och media överträffade varandra med de största rubrikerna.
Men vad blev det?
En ballong som sprack!
Ingen av de hundra anmälningarna om vanvård gick igenom efter kontroll av myndigheterna.
Nedanstående kom från LRF och är en tankeställare även om man inte är grisbonde.
Man kan notera att kampanjerna styrs utomlands ifrån och att vi faktiskt har en Ecoterroristexpert.

"Djurrättsrörelse i rörelse?
Det är viktigt att förbereda sig mentalt på att det inom en snar framtid kan vara en ny kampanj på gång från djurrättsaktivister mot svensk grisproduktion. LRF har bondeomsorgsgrupper som du kan ringa för att ha någon att prata med eller kontakta LRFs styrelser och personal i Västra Sverige.

I november 2009 gjorde djurrättsalliansen olaga intrång hos ca 100 grisbönder. Många mådde väldigt dåligt, kände stor oro, ängslan och var arga för att några aktivister varit inne och tagit bilder och stressat djuren nattetid. Flera av de drabbade grisbönderna påpekande då oron när de skulle göra sin kvälls/nattrunda för att titta till djuren, är det någon här? Idag två år senare är det fortfarande många som är fundersamma på vem som kommer till gården. Flera känner oro över när det händer igen.

Då 2009 polisanmäldes 100 grisbönder för vanvård av djurrättsalliansen, alla friades efter myndighetens kontroller. De enda två djurrättsaktivister som trädde fram dömdes till dagsböter för olaga intrång vilket visar att grisbönderna lever upp till de stränga djurskyddskraven vi har i Sverige.

Olle Fjordgren, Ecoterroristexpert, ger sin syn på vad han tror är på gång inom djurrättsrörelsen.

Genom att Olle följer svenska och internationella ecoaktivistnätverk och diskussionsforum har han sett en upptrappning den senaste tiden. Han har också sett en ökad aktivitet bland polismyndigheter utomlands, dock ej i Sverige.

- De flesta kampanjer styrs utomlands ifrån, säger Olle.

På frågan om hur han tror att kampanjen kommer att se ut denna gång säger han: - De kommer att agera smartare, de har förmodligen lärt sig av sina misstag. Jag tror att de har gjort färre olaga intrång denna gång men har tagit fler bilder och bättre dokumentation. Det ska bli intressant att se vilka ogrundade beskyllningar de kommer att använda sig av denna gång.

När det gäller mediebevakningen vid ett nytt angrepp tror Olle Fjordgren att media kommer att vara mer vaksamma och just nu är det så mycket elände i världen att han tror att folk inte riktigt kommer att orka ta till sig mer. Det är svälten i Afrika, finanskris och pengar som ska räcka till julhandel. Olle betonar dock att ingen vet säkert om det är en ny kampanj på gång men att mycket tyder på det."

1 kommentar:

Lena sa...

Intressant läsning ur flera perspektiv.