söndag 2 april 2017

Att vara patient ....

....är inte detsamma som att vara total idiot.
Många läkare utgår från att man inte har den minsta hum om sin egen hälsa.
Börjar man ifrågasätta eller ha egna åsikter om den krämpa man söker för får man ofta frågan: Jobbar du i vården?
Det hände mig idag, inte som patient utan som anhörig.
Den kvinnliga läkaren kunde inte komma till skott med varför de satte in antibiotika på mamma och då hade jag mage att fylla i med frågan: "lunginflammation?"
Vips kom det: "Jobbar du i vården?"
Man behöver inte vara Einstein eller läkare för att veta att en gammal människa som kommer in akut med en rosslande hosta och som varit sjuk i två veckor ganska ofta drabbas av just lunginflammation.
Visserligen är mamma snart 94 år och ganska skröplig men det stöter mig att läkaren sätter griller i huvudet på henne och erbjuder henne att låta bli behandlingen. 
I praktiken erbjuder man alltså möjligheten att helst vara så förbannat vänlig och dö.
Undrar just om samma fråga ställts till en yngre människa med lunginflammation?
Det finns undantag bland läkare som tur är och jag hade förmånen att träffa en häromdagen.
Vis av skadan så ursäktade jag mig och bad henne att inte ta illa upp men jag hade läst på lite om mina symptom så.....
Där avbröt hon mig och sa att hon uppskattar att patienterna informerar sig så att hon kan göra sig en bild och ha en kommunikation och på det viset komma till rätt diagnos.
Synd att det finns så få läkare som hon.

4 kommentarer:

em sa...

Jag har tänkt samma tankar såå många gånger. Råkar man veta ungefär var hjärtat sitter så tror de att man är medicine doktor. Snacka om att underskatta alla patienter.
Margaretha

reneesfotoblogg sa...

Margaretha: För mig framstår det som att de vill sätta en på plats och inte klampa in på deras domäner. Sättet det sägs på, är som jag upplever det en indirekt fingervisning att hålla käft (om jag inte jobbar i vården). Nästa gång det händer ska jag svara ja.

Anneli - A'la Foto sa...

Jag har aldrig varit med om en läkare som säger så! Inte någon inom vården har någonsin sagt något sådant till mig eller mina anhöriga vad jag vet om! Skulle någon säga det skulle jag bli riktigt förbannad och tappa allt förtroende för den läkaren! Idiotiskt sätt att möta en patient/medmänniska på! Hoppas verkligen det löste sig med din mamma och dig själv (om jag uppfattade det rätt!)

reneesfotoblogg sa...

Anneli: Jodå, mamma ansågs färdigbehandlad i måndags och skickades hem trots att hon inte kan stå på benen och med en pågående lunginflammation. Men hon lever tack vare att hon är klar i huvudet och kunde säga att hon ville ha antibiotika. Hade hon varit dement och inte kunnat förmedla detta så hade hon antagligen fått ligga och självdö!
Och beträffande frågan huruvida jag arbetar i vården så var det andra gången jag fick frågan.