fredag 5 april 2013

Ska du köpa hund?

Gör inte det!

Inte utan att ha läst på, satt dig in i rasen, kontaktat rasklubben och kollat upp uppfödare så att dom är registrerade och inte har anmärkningar (vilket inte behöver garantera något eftersom SKK är totalt tandlösa). 

Tjata hål i huvudet på människor som äger rasen och du kommer att få lägga puzzel av information men till slut framtonar bilden av den uppfödare du känner är rätt.

Köp framför allt inte en hund på Blocket!

Kollade häromdagen på den sidan som säljer Fransk Bulldogg eftersom jag har den rasen själv och den gått upp på trettonde plats i popularitet. 

Av ca 25 annonser var det 23 som inte hade stamtavla men de flesta var naturligtvis "renrasiga" och några var blandade med mops (tydligen populärt).

Att hunden är registrerad hos Jordbruksverket betyder ingenting!

Varför lägga 15.000 kronor för en hundvalp helt utan några som helst försäkringar och garantier när du kan få en för 18.000 kronor som är född i Sverige och med alla papper och garantier klara?

Kriminella ligor smugglar in valpar av populära raser i parti och minut och tullen är underbemannad.

Tryck ner 10-20 nerdrogade valpar i en låda, kör in i Sverige och lägg ut dom på Blocket á 15.000/st. Det är inte småpengar vi talar om!

Sjuka, nersmittade och illa hanterade hundar som kostar den nyblivna ägaren stora summor i veterinärvård och sedan kanske ändå måste avlivas.

Dessutom kan både människor och djur bli smittade med obotliga sjukdomar. I Uddevalla-trakten har man konstaterat dvärgbandmask på ett antal rävar så där skulle inte jag plocka vare sig bär eller svamp.

 

"Fakta: Rabies och dvärgbandsmask

Rabies är en till hundra procent dödlig sjukdom hos både hundar och människor och kan inte behandlas eller botas med någon vård.
Dvärgbandsmasken är en parasit som ger sig på bland annat levern hos djur och människor. En människa som smittats, exempelvis genom att ha varit i kontakt med smittat djurbajs, kommer att behöva vård för resten av livet och ibland kan transplantation krävas."

Popp-stjärna

8 kommentarer:

Lena Börjesson (Liisanantti) sa...

Wow vilken slagerdrottning :)

Anonym sa...

Vid ett studiebesök på Malmö djursjukhus för några år sedan fick jag se en chihuahua (det var när de var som mest populära) som smugglats in i Sverige. Säkert tagen från tiken alldeles för tidigt och i ett miserabelt skick. Vilken idioter köper hundar på det sättet? Vore det inte för de stackars hundarna tycker jag folk kan få skylla sig själva!
Irene

Rajson sa...

Hund och människosmuggling lika illa båda två. Men människorna har ju i alla fall valt det själva, dessa arma djur....
GRATTIS till den fantastiskt fina bilden och vinsten. Poträttfotografering står på önskelistan, dvs lära mig mer om denna svåra konst!
Att du inte lät vovvarna dra dig fram på isen ända ut till spetsen av revet!Har du aldrig funderat att fixa hundspann?! Hur svårt kan det vara.........?!Har ju sett på eskimoerna på TV.
Ha dè! Hör av dig när vovvarna lärt sig att dra åt samma håll så jag kan åka med!

olgakatt sa...

Även i övrigt, som det verkar,normalbegåvade människor kan få för sig att smuggla djur - fullkomligt obegripligt. Sjukdomar och parasiter vi aldrig haft förut börjar redan begränsa tillvaron i skog och mark. Det är bara en tidsfråga innan vi ser det första rabiesfallet i Sverige. Tyvärr.
Håller fullkomligt med dig!

reneesfotoblogg sa...

Lena: Det är konstaterat på vetenskaplig håll att varje hund är musikalisk.

Irene: Det är ju tyvärr så att människor ibland köper hundar på helt fel grunder, djur är inte accessoarer. Kändisar som fjantar runt med hundar och därmed populariserar en ras har ett stort ansvar tycker jag. Det bäddar för mindre nogräknande människor att använda sina tikar på ett felaktigt sätt (ibland med SKK goda minne) och med de "öppna gränserna" som vi fick med medlemskapet i EU gör det lätt och behändigt att smuggla.

Rajson: Tusen tack! Gårdshunden hade klarat det galant men jag skulle vilja se en fralla som draghund, fast det är klart hon är ganska dragvillig i kopplet.

Olgakatt: Den enkla förklaringen är väl girighet!

Martin sa...

Bra och tänkvärt inlägg

reneesfotoblogg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
reneesfotoblogg sa...

Martin: Jag står för att jag tycker SKK inte gör vad man kan förvänta sig och därför tänker jag inte förnya mitt medlemsskap. Skulle önska att Blocket tog på sig ett större ansvar dessutom.